De când cu pandemia, pentru cei mai mulți dintre noi, locuința s-a transformat în birou. Dacă la început a părut drăguț să-ți faci treaba din vârful patului, o dată cu trecerea lunilor a devenit destul de inconfortabil.

Magazinele de mobilă au avut vânzări record la categoria birou și scaun de birou. Îmi amintesc că acum câteva luni eram împreună cu iubitul meu într-unul dintre cele mai cunoscute magazine de mobilă din România. Noi ne uitam la un scaun pentru relaxare, iar vis-a-vis era un cuplu foarte drăguț, cu siguranță căsătoriți de vreo 10 ani.

El căuta cu cea mai mare atenție un scaun de birou moale, confortabil și cu alte multe caracteristici. Însă, soția își cam pierduse răbdarea… La un moment dat l-am auzit pe ”cocoșul casei” spunând pe un ton răstit în șoaptă: ”Dar ai răbdare că nu tu stai 12 ore pe scaun ca să faci bani”.

De altfel am mai descoperit zeci de discuții între cupluri referitoare la reamenajarea locuinței pentru că ”totul devenise monoton”.

Eu sunt pasionată de home design. Nu am studii, dar văd toate emisiunile, filmele și serialele pe acest domeniu. Citesc și mă documentez cât se poate de bine. Am realizat special pentru tine o listă cu 5 reguli de bază pentru a-ți transforma casa într-un spațiu plăcut.

Cum îți aranjezi mobilierul pentru a avea un spațiu luminos

  1. Centru de interes al camerei
Fotografie de Mark McCammon pe Pexels.com

Centrul de interes al camerei este punctul cheie, în jurul căruia orbitează fiecare dintre celelalte elemente. Acest punct cheie poate fi un perete colorat, o piesă de mobilier precum o bibliotecă, o fereastră mare, un tablou, etc.

După ce ai stabilit centrul de interes al camerei, începe să decorezi pe lângă el. Dacă este un perete, poți adăuga tablouri, dacă este o fereastră mare, aranjează mobila de-o parte și cealaltă a ei. Ideea este ca acest punct de interes să fie completat cu alte elemente prin formă, culoare sau textură.

Fotografie de Daria Shevtsova pe Pexels.com

Cum poți aplica această regulă fără a avea un buget prea mare?

  • Vopsește pereții în alb, iar peretele pe care îl vezi când intri pe ușă în culoarea albastru. Adaugă 2 -3 tablouri pe acel perete picatat și voila, ai o altă cameră.
  • Folosește cearșafuri albe pentru pat și flori în culori pastelate în ghivici pentru a da un aer de proaptăt. De altfel, perdelele albe ajută pentru a face camera luminoasă. Ai grijă însă să nu exagerezi cu albul.
  • Încearcă să menții aceeași tematică în toată casa. Știu că poate fi complicat, însă există trucuri prin care un element cheie să se regăsească în toată casa fără să pară obositor. Putem alege 2 culori pentru pereți( spre exemplu alb și albastru. Poate deveni plictisitor ca în fiecare încăpere să fie albastru același perete, însă dacă avem o fereastră superbă pe care vrem să o scoatem în evidență, putem vopsi cu albastru în jurul ei. Alege o culoare luminoasă cum ar fi alb, sau orice culoare pastel, și o culoare mai rece cu ar fi albastru, gri sau orice altă culoare închisă. Fii atent ca cele 2 culori pe care le-ai ales să se potrivească totuși.). Putem alege un anumit tip de pardoseală sau o anumită culoare care se regăsește în fiecare încăpere. Dacă ești colecționar înrăit, indiferent care este colecția ta, aceasta ar fi mai bine să fie strânsă într-o singură încăpere. Un dulap cu uși de sticlă, sau pur și simplu niște rafturi care să-ți adăpostească în liniște pasiunea, pot fi soluția din a nu regăsi în toată casa porțelanuri sau sticluțe de parfum.

2. Reguli de măsurare

O altă regulă esențială de care trebuie să ținem cont este distanța dintre obiecte.

  • Între masa de cafea și canapea trebuie să fie o distanță de 40 cm.
  • Perdelele trebuie așezate cu 10 cm în partea de sus și 7-8 cm mai mult în laterale față de rama ferestrei. Dacă vrei să obții efectul de maximizare a ferestrelor poți să mărești distanța până la 20 cm (respectiv 14-15 cm).
  • Distanța dintre tv și canapea trebuie să fie egală cu dublul diagonalei televizorului.

Această regulă nu e chiar atât de greu de respectat. Data viitoare când vrei să-ți alegi un televizor, măsoară prima dată distanța, iar apoi alege diagonala potrivită. Ține cont de aceste 5 reguli de bază pentru a-ți transforma casa într-un spațiu plăcut.

Fotografie de Vecislavas Popa pe Pexels.com

3. Creează un spațiu liber

Găsește în încăperea ta un spațiu aparte care poate rămâne liber. Fie că vorbim despre un perete pe care nu adăugăm nimic, dar pe care pică lumina într-un mod special. Poate avem o măsuță de cafea aparte care merită lăsată liberă, fie doar un colț. Important este să nu mutăm lucrurile dintr-o parte în alta doar de dragul de a bifa și această regulă. Trebuie să ținem cont că acel spațiu liber are ceva aparte.

Fotografie de Daria Shevtsova pe Pexels.com

Cum alegi culorile pentru a da viață unei camere

4. Folosește culori deschise pentru spațiile mici

Dacă încăperea în care se află biroul tău nu este un spațiu impresionant, specialiștii recomandă culori deschise pentru pereți pentru a nu da greș. Dar cum nouă ne place să riscăm, să fim îndrăzneți, iar la final să ne bucurăm că am luat această decizie, putem picta pereții într-o nuanță neutră. De obicei, se folosește o nuanță neutră de albastru, verde sau… gri.

Să luăm un exemplu: Dacă ne-am decis că vrem ca biroul nostru să fie ceva scos din reviste putem opta pentru toți pereții în această nuanță neutră de albastru. Folosim pentru parchet un lemn deschis la culoare. Eu aș alege parchet laminat, însă, dacă ai alte preferințe ești liber să faci alegerea care pe tine te face fericit. Mobilierul îl poți alege în aceeași tentă de lemn și culoare asemănător parchetului, sau poți opta pentru o nuanță ușor diferită. Totul depinde de cât de „închiși” sunt pereții tăi. În această categorie includem biroul și eventual un dulap. La partea de dulap poți opta pentru niște rafturi metalice într-o nuanță neutră. Sunt atâââât de multe variante pentru toate gusturile și toate bugetele. După ce am vopsit pereții, am pus parchetul, am ales biroul și dulapul nu uita să alegi un scaun confortabil, dar din același film. Dacă îți mai rămâne puțin spațiu în cameră poți adăuga o canapea micuță cu o măsuță de cafea, pentru discuții mai relaxate.

Fotografie de Huseyn Kamaladdin pe Pexels.com

Ornamentele și plantele sunt de nelipsit, așa că nu uita să incluzi câteva plante verzi, o lampă, câteva tablouri, și eventual un ceas de masă sau orice alt ornament care pe tine te inspiră în munca ta. Câteva cărți la vedere, pot aduce un aer impresionant biroului tău. Nu uita totuși că nu e plăcut să se vadă toate dosarele, fie ele drăguțe și aranjate. Optează pentru un dulap cu uși pentru a ”le ascunde” de ochii curioșilor. Ține cont de regulile de mai sus pentru a așeza corect mobila în funcție de fereastră, măsuța de cafea în funcție de canapea, iar perdelele ai grijă să le faci pe măsura potrivită astfel încât să creezi efectul de ”cameră mai mare”.

5. Ultimele trucuri cu care începe designul

Am vorbit despre cum pictăm pereții, cum alegem parchetul și mai apoi mobilierul însă, ordinea este un pic răsturnată. Să începem cu începutul. Pentru a alege corect toate componentele spațiului pe care vrem să-l decorăm este necesar în primul rând să avem dimensiunile pentru mobilier. Avem nevoie să știm din start ce dorim să cuprindă acea încăpere.

Mie îmi place puterea exemplului. Așadar, pentru că acest articol este dedicat în principiu biroului de acasă, dar putem alege câteva informații pe care să le aplicăm și în restul casei, continuăm cu exemplul biroului.

Fotografie de Serpstat pe Pexels.com

Pentru început trebuie să eliberăm camera. Să măsurăm toate dimensiunile și să punem pe foaie fiecare obiect pe care ni-l dorim. Un birou, două scaune, un dulap, o canapea, o măsuță de cafea, etc. Începem să alegem dimensiunile potrivite pentru piesele de mobilier astfel încât camera să nu fie aglomerată. Nimănui nu-i place o cameră înghesuită. După ce am stabilit dimensiunile, am stabilit și orientarea lor, stabilim culorile. Cel mai bine ar fi să te uiți peste o serie de poze și să alegi din elementele care îți plac. Alegi stilul, sau stilurile dacă vrei o combinație. Iar apoi, mult succes la decorat.

În cazul în care nu ai o cameră întragă pe care să o transformi în birou, ci doar un spațiu, poți încerca să schimbi orientarea mobilierului astfel încât spațiul pe care îl aloci pentru birou să-ți fie sursă de inspirație. Indiferent că lucrezi de acasă, sau de la sediu, aranjează-ți biroul ca pe o oază de liniște, inspirație și fericire. Uneori, zilele de muncă pot fi obisitoare și stresante. Adaugă ceva pe biroul tău care să te liniștească atunci când privești sau atingi acel obiect.

Sper că ți-am fost de ajutor. Aceste informații sunt culese din zecile de articole și sutele de episoade și filme despre home design pe care le-am citit și văzut.

Până data viitoare, te aștept pe pagina mea de Facebook Adelina Cioi sau pe Instagram adelina_cioi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.