Salut! Eu sunt Adelina. Anteprenor la început de drum.

Îmi doream de câțiva ani să devin anteprenor, însă nu aveam nicio idee despre domeniul de activitate în care voiam să profesez. Ba chiar mai mult, nu aveam idee despre cum să aleg forma de organizare ( PFA sau SRL), ce implică un plan de marketing și mai ales cât e de importantă reclama pentru firma mea.

De-a lungul vieții mele, am reușit cu grație să complic fiecare lucru ușor. Aș fi putut să iau o oră de consultație cu cineva expert în acest domeniu și să-mi răspundă la întrebări, dar eu am ales să fac cursuri și să caut singură materiale care mă pot ajuta.

Nu spun că a fost un lucru rău, pentru că astfel am găsit activitatea care mi se pare cel mai bănoasă, dar și mega frumoasă: Marketing-ul online.

Am făcut un sondaj pe instagram și am întrebat ”Tu îți promovezi afacerea pe facebook sau instagram?”. Mă așteptam ca toată lumea să spună ”da”, însă răspunsurile de ”nu” au fost cu 3 mai puține decât cele cu ”da”.

Câteva zeci de persoane nu au ales să-și facă afacerea cunoscută și în mediul online. În acest articol vreau să îți dau 3 motive pentru care TREBUIE să te promovezi online indiferent de domeniul de activitate, de locație sau prețuri ori altă obiecție pe care o ai tu.

  1. Crește vizibilitatea firmei tale
  2. Oamenii prind încredere în compania ta
  3. Vânzările vor exploda

1.Crește vizibilitatea firmei tale

Chiar dacă vorbim despre o afacere locală, dintr-un oraș mic, în care, de obicei oamenii știu lucruri unii despre ceilalți, afacerea ta poate fi mult mai prosperă dacă ai o pagină de facebook și un cont de instagram. Nu uita că există sate, sau comune pe lângă orașul tău care pot avea nevoie de serviciile tale, dar să nu te știe pentru că un competitor de-al tău s-a făcut deja cunoscut online, l-au ales pe el și acolo s-au oprit. Și oricum, chiar dacă ar mai căuta pe altcineva, nu vor da de tine pentru că nu te arăți.

În timp ce într-un oraș mai mare, competitorii pot fi la tot pasul. Sloane de înfrunusețare, farmacii și case de pariuri sportive au pus cucerire pe fiecare stradă. Cum poți să te deosebești tu de competitorii tăi? Prin oamenii care te susțin online.

Dacă ai ales să-ți deschizi o afacere, ar trebui să iei în calcul un buget destul de mare pentru reclamă. Reclama este cea care îți aduce clienții și vânzările.

2. Oamenii prind încredere în tine sau în compania ta

Nu e suficient să ai o pagină de facebook pe care mai faci o reclamă când și când. Pentru a câștiga încrederea potențialilor tăi clienți trebuie să îi servești cu materiale gratuite despre activitatea ta, sau măcar ceva care are legătură cu domeniul tău de activitate. Spre exemplu dacă ai un fast-food, poți face un filmuleț cu unul dintre bucătari când pregătește un burger. Dacă ai un cabinet veterinar poți face un clip în care vorbești despre cum trebuie să aibă stăpânii grijă de animăluțele lor. Dacă ești dentist, poți vorbi despre ce se poate întâmpla dacă nu mergem la un control anual sau o dată la șase luni. De altfel, pozele și testimonialele clienților cresc credibilitatea în fața potențialilor clienți.

3. Vânzările tale vor exploda

După ce oamenii aud de tine și prind încredere în produsul sau serviciul tău ce crezi că o să se întâmple? Exact! Vânzările tale vor exploda. Dacă ai o pagină activă pe facebook, iar compania ta decide să lanseze un produs nou sau o promoție bună, fie vreun eveniment ai șanse mult mai mari ca potențialii tăi clienți să vadă reclama pe rețelele de socializare – să afle despre intenția ta- iar apoi să devină clienții tăi – să facă conversia.

Puterea unei reclame bine făcute

Vreau să-ți povestesc despre o cunoștință de-a mea. Are o cafenea-terasă de aproximativ 5 ani. Vânzările ei au avut perioade și mai bune, dar pandemia i-a cam stricat apele. Locația este într-o zonă retrasă, dintr-un orășel mic. Clienții săi sunt în principiu aceleași persoane: prieteni, oameni care sunt în apropiere, dar și 2-3 trecători prin zonă care decid să servească o cafea. S-a hotărât să organizeze o petrecere cu tematică într-o seară de weekend. S-a apucat și a cumpărat recuzita, le-a spus clienților care au venit în timpul săptămânii despre petrecerea din weekend și cam atât. Sâmbătă se aștepta ca localul să fie full. Spre surprinderea ei, o parte dintre clienții care își beau cafeaua regulat acolo nu au apărut la petrecere. Trecătorii nici atât. Cei alături de care s-a distrat au fost prietenii ei și încă 15 clienți. Încasările nu au acoperit nici măcar recuzita.

Dacă ar fi avut măcar o pagină de facebook activă, chiar și cu 200-500 de like-uri, cu o reclamă plătită ajungea la câteva mii de persoane și își prezenta evenimentul. Din câteva mii de oameni ( fiind o locație destul de mică din punct de vedere georgrafic) crezi că ar mai fi avut doar 20 de oameni în bar? Eu sunt sigură că nu.

Poți să nu treci prin ce a trecut prietena mea

Ador faptul că acum, în această perioadă s-au lansat foarte multe cursuri pentru anteprenori prin care te învață să faci reclame pe facebook. Însă, pentru un anteprenor care nu știe cum să combine textul cu vizualul pentru reclamă, degeaba alege audiența căci s-ar putea să nu le potrivească.

Daaaar, eu sunt pe principiul că trebuie să le încerc pe toate, mă rog, să încerc lucrurile de care sunt curioasă. Eu am început să fac reclame pe facebook. Bine, acum nu că mă laud, dar eu am 5 ani de scris texte în spate și un talent nativ la a aranja cuvintele pe foaie. Am făcut și un curs de Web Design, iar învățăturile de acolo mă ajută să fac și un vizual drăguț.

Dacă ești genul de anteprenor curios, care nu a făcut niciodată reclame pe facebook și ai TIMP și VREI să încerci, go for it. Sunt o mulțime de tuturoriale și pe youtube care îți arată tehnic cum să construiești o reclamă. Te invit și pe tine să încerci, să testezi, iar acunci când vei decide că vrei ca afacerea ta să treacă la un alt nivel, dă-mi un mail. Te pot ajuta cu promovare online și cu reclame plătite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.